Publicații ale liceului și alte activități literare         BS00628A1.gif (2817 bytes)

 

De-a lungul timpului liceul a avut elevi interesați de literatură, de frumos în general. Cele mai grăitoare dovezi sunt rezultatele obținute la olimpiadele de Limba și Literaratura Română dar și interesul deosebit pe care elevii l-au manifestat față de orice activitate literară organizată în Onești.

Anul trecut în luna mai a avut loc la Onești, la liceul Dimitrie Cantemir o întrunire a a profesorilor din liceu cu Profesori de la Bacău. La această întrunire au luat parte și elevi ai liceului interesați de literatură. De la Bacău au fost invitați printre alții și doamna profesoara Dorina Marinov în  calitate de inspector de specialitate. Dumneaei a prezentat elevilor interesați noutăți despre examenul de capacitate și bacalaureat.

Apoi a avut loc o întâlnire cu cei care se ocupă la Bacău de revista literara "13 Plus", o revistă foarte importantă pentru viața culturală din Bacău. Au luat cuvântul printre alții și prof. Petru Asachi, prof. Dan Petrușcă. Aceștia au prezentat revista publicului mai puțin avizat și-au exprimat încrederea că liceul Dimitrie Cantemir este cel mai potrivit loc pentru o astfel de întrunire având în vedere că de față se aflau și doamne profesoare ale liceului care au colaborat cu articole la realizarea revistei precum și domnul profesor Constantin Th. Ciobanu care are o bogată activitate literară.

Prima revistă a Liceului nr.2 de atunnci a fost "Preludiu". Revista a apărut sub îngrijirea domnului profesor Th. Ciobanu care era și director adjunct al liceului și a domnilor profesori Mircea Ignat și Ion Mihai.      

Un mare impact asupra culturii a avut Fundația  Națională "G. Calinescu" al cărei fondator este domnul profesor Constantin Th. Ciobanu. După cum îi spune și numele, această fundație a avut un impact nu numai asupra culturii locale ci pe plan național. Din 1969 când Oneștiul a susținut pentru prima oară "Zilele Culturii Călinesciene" acest oraș a devenit  în fiecare an pentru câteva  zile capitala culturii românești după cum a afirmat Nicolae Manolescu pe 11 iunie 1983. În 1995 Fundația a editat o revistă în care a trecut în retrospectivă toate cele 26 de întruniri ale "Zilelor Culturii Călinesciene" care au avut loc la Onești. Un mare aport alături de domnul profesor Th. Ciobanu l-au avut în ultimii ani și alți profesori din dar în special de la Liceul "Dimitrie Cantemir". Foarte mulți elevi de la acest liceu au fost interesați de activitățile de la Fundație în timpul "Zilelor Culturii Călinesciene" și nu numai.Acest lucru este dovedit de numărul mare de elevi care i-au parte la acestă manifestație dar și de aricolele care au apărut în revista "Preludiu".    

jurnallit.jpg (22790 bytes)

 

 

Cea mai recentă revistă a liceului și care a adunat în jurul ei foarte mulți elevi și din liceu dar și din afara liceului a fost "D. C. NOI?". Ea a apărut din anul 1997 sub îndrumarea domnișoarei profesoare Laura Lungu. Au apărut până acum 5 numere din această revistă. Deși se trăiește cu impresia că o revistă de liceu este foarte mult trecută prin filtrul cenzurii, acest lucru nu prea a fost valabil pentru această revistă, dovadă că puteți citi articole și despre elevi și problemele lor, și despre profesori,  chiar și articole cu substrat politic... Nu trebuie decât să fiți curioși.

Dacă doriți să răsfoiți un anumit număr o puteți face în continuare.

                   D. C. Noi? Nr. 1 ] D. C. Noi? Nr. 2 ] D. C. Noi? Nr. 3 ] D. C. Noi? Nr. 4 ] D. C. Noi? Nr. 5 ]

Dacă doriți să transmiteți mesaje sau sugestii redactorilor revistei "D. C. Noi?" o puteți face acum:

 

 

WB01511_.gif (914 bytes)